Tasapainoisen ruokavalion
kaloriteorian harha-askel
Ruokavalion yhteys
ympäristöongelmiin? – Siinä on yhteys, jossa esim.
energian kulutusta tarkasteltaessa on kyse niin arkisista asioista, että yhteys
usein jää huomaamatta. Siinä on kyse muustakin kuin lihansyöntiin ja
kasvissyöntiin liittyvien ympäristövaikutusten välisestä erosta, siis muustakin
kuin siitä, että lihan tuottamiseen kuluu paljon enemmän ympäristöresursseja
kuin kasvisten yms. tuottamiseen. On kyse myös siitä energiamäärästä, jonka
päivittäin kulutamme ravinnon muodossa. Meille on opetettu, että ihminen on
sekaravinnon syöjä ja tarvitsee sukupuolesta ja iästä sekä ruumiillisesta
aktiviteetista riippuen noin 2500–3000 kcal / pv. Siten tämän ns. tasapainoisen
ruokavalion kaloriteorian mukaan näyttää mahdottomalta siirtyä puhtaaseen
kasvissyöntiin, koska tämän energiamäärän kattamiseksi täytyisi syödä 10–20 kg
vihanneksia, hedelmiä ja yrttejä päivässä. Jos lähdetään siitä, että ihmisen
mahalaukku vetää kerralla 300–400 g, niin silloin tämä tarkoittaa sitä, että
kasvissyöjän täytyy mutustaa ruokaa tauotta koko päivä. Kuitenkin tiedetään,
ettei mitään tällaista tapahdu vegaaneille eikä muillekaan kasvissyöjille. Nämä
eivät syö yhtään sen enempää kuin ”normaalitkaan” ihmiset. Tämä merkitsee sitä,
että kasvissyöjä käyttää huomattavasti vähemmän kilokaloreita kuin mitä
sekaravinnon käyttöön perustuva teoria edellyttää. Näin ollen kasvissyönti
säästää luonnonvaroja usealla tavalla lihan ja sekaravinnon syöntiin nähden,
ensinnä siksi, että kasvisten tuottaminen kuluttaa vähemmän ympäristön
resursseja ja toiseksi siksi, että kasvissyöjä nauttii vähemmän kaloreita yhtä
ateriaa ja päivää kohti. Tähän samaan ekologisemman ravitsemuksen suuntaan
mennään vielä yhtä askelta pidemmälle nautittaessa kasvisperäistä
tuoreravintoa, jota käsitellään tuonnempana.
Vuosikymmeniä jatkuvan
virheellisen ravitsemuksen seuraukset: heikentynyt terveydentila ja lopulta
sairaus
Se, että kasvissyöjä selviytyy
käyttämällä vähemmän kcal / pv kuin sekaravinnon syöjä, osoittaa ym.
tasapainoisen ruokavalion kaloriteorian heikkouden. Toiseksi nähdään, että tätä
teoriaa ohjenuoranaan pitävät saavat ravinnon mukana tarpeetonta energiaa, joka
itse asiassa on terveydelle vahingollista. Lisäksi ruuansulatuselimistöllä on
kullekin ruokalajille oma ohjelmansa. Niinpä lihan sulamiseen saattaa mennä
aina kahdeksankin tuntia, kun vihannekset ja juurekset tarvitsevat neljä tuntia
ja hedelmät tunnin. Tästä seuraa, että sekaravintoa sisältävä ateria merkitsee
ruuansulatusjärjestelmän ylikuormitusta, koska sen täytyy valita joka
syömisellä kaikkein ”raskain kalusto” tällaisen aterian sulattamiseen (väkevin
happo-emäs
kokoonpano, korkea entsyymipitoisuus). On selvää,
että ajan oloon seka-aterioita syövien ihmisten terveydentila alkaa horjua, kun
ruuansulatusjärjestelmän limakalvot ja seinämät jatkuvasti altistuvat
tällaisille olosuhteille.
Paitsi tämä ihmisen tarvitsemaa
kalorimäärää ja hänelle välttämättömänä pidettyä sekaravintoa koskeva
virheellinen teoria, myös ruuan ja varsinkin ns. roskaruuan jatkuva tarjollaolo
on johtanut ihmisiä harhaan ravitsemuksen suhteen. Tästä on ollut
maailmanlaajuisesti katsoen katastrofaaliset seuraukset: Diabetes-pandemia.
Tällä hetkellä maailman väestöstä 246 miljoonaa - aikuisväestöstä 5,9 % - kärsii
diabeteksesta, useimmiten tyypin 2 diabeteksesta. Aikaisemmat lukemat
osoittautuvat jatkuvasti aliarvioiksi, sillä sairaus yleistyy. Suomessa on
havaittavissa sama suuntaus kuin muualla maailmassa. Viimeisimmän arvion mukaan
täällä on noin 200000 diabeetikkoa, joista suurin osa kärsii tyypin 2
diabeteksesta. Euroopan maiden kokonaistilastoissa Suomi on kärjessä ja vain
hieman alempana kuin USA. Lisäksi on valitettava tosiasia, että Suomi on ollut
30 vuoden ajan lasten diabetes-lukujen suhteen maailman kärjessä. Kansanterveyslaitoksen
ennusteiden mukaan Suomessa tulee 30 vuoden sisällä olemaan 400000 diabetes 2 -potilasta,
ja tautia alkaa esiintyä yhä nuoremmilla.
Muualla tehdyin tutkimuksin on
todettu, että erityisen riskialttiita ovat vähävaraiset etniset ryhmät, jotka
aina viime vuosisadan alkupuolelle asti ovat nauttineet paikallista ravintoa ja
jotka ovat perimänsä puolesta sopeutuneet elämään ajoittain niukankin
ravitsemuksen varassa. On esitetty teoria ns. ”thrifty”-geenistä, kaloreja
säästävästä taloudellisuuden geenistä. Liiallinen ravinnonsaanti tällaisen
”thrifty”-geenin ohjaamassa elimistössä johtaa ylipainoisuuteen, joka altistaa
tyypin 2 diabetekselle. Suomalaistenkin voidaan tämän perusteella olettaa
kuuluvan ryhmään, jossa tätä geeniä esiintyy. Historiallinen katsaus osoittaa,
että olemme pitkään olleet eristyksissä muun maailman ruokakulttuurista ja että
viimeiset niukkuuskaudet ovat suhteellisen lähellä menneisyydessä (sotavuodet
1939–1945 ja viimeinen laajamittainen nälänhätä 1866–1868). Näkökulma muuttuu
tässä sellaiseksi, ettei kyseessä olekaan perinnöllinen sairaus, vaan sairaalloinen
ruokavalio.
Tuoreravinto lääkkeenä
Diabetes on selvästi nykyihmisen
elintapoihin liittyvä ja siten ennalta ehkäistävissä ja parannettavissa oleva
sairaus. Muiden tutkijoiden ohella lääketieteen tri Gabriel Cousens USA:ssa on
tutkinut jo vuosikymmeniä niitä henkilökohtaisen elämäntavan tekijöitä, jotka
aikaansaavat diabetesta. Tältä tieteelliseltä pohjalta hän on kehittänyt
ohjelman, jonka avulla diabetes-potilaiden aineenvaihdunta on voitu palauttaa
normaaliksi. Tämän ohjelman tärkeä kulmakivi on tuoreravinto. Myös muita
tavanomaisen lääketieteellisen käsityksen mukaan parantumattomia sairauksia
sairastavien potilaiden fysiologia on pystytty palauttamaan täysin normaaliksi
määräämällä heille tuoreravintoa (esim. Max Gerson, Galina Shatalova, Fred
Bisci).
Tuoreravintoruokavaliossa
ruoka-aineita käytetään niiden alkuperäisimmässä muodossa. Olennaisinta tässä
on, ettei niitä kuumenneta yli 42oC. Tällöin niiden sisältämä
entsyymiaktiivisuus ja muut tärkeät ravintotekijät säilyvät mahdollisimman
koskemattomina. Tätä tilannetta tulee verrata siihen, että nykyään ihmiset
enimmäkseen syövät elotonta ravintoa kuumennettujen, pitkälle käsiteltyjen ja
säilöttyjen ruokien ja valmisruokien muodossa. Näin saadusta ravinnosta puuttuu
suurin osa elintärkeistä kivennäis- ja hivenaineista sekä vitamiineista. Koska
elimistö kuitenkin tarvitsee energian ja rakennusaineiden lisäksi näitä
vitaaliaineita, se ilmoittaa näläntunteella niiden puutteesta. Elimistö on
aliravittu siitä huolimatta, että ruokaa on tarjolla runsain mitoin. Lisäksi tällaisen
kuolleen ravinnon sulattamiseen elimistö tarvitsee enemmän entsyymejä ja
ruuansulatusnesteitä, siis omia resurssejakin kuluu lisää jo pelkässä
ruuansulatuksessa. Toisin on tuoreravinnon kohdalla. Sen sisältämät
luonnolliset entsyymit laukaisevat ruuan autodigestion, itsestäänsulamisen,
jolloin kehon omia resursseja käytetään vähemmän. Lisäksi tuoreravinnossa ovat
kaikki luonnon kivennäiset, hivenaineet ja vitamiinit koskemattomina tallella.
Jos tuoreravinto vielä tarjotaan puristemehuna tai sekoittajassa valmistetun
smoothien muodossa, ravinteiden imeytymisteho ruuansulatuskanavassa
moninkertaistuu. Tämä on voitu todeta potilailla, joiden elimistö on sairauden
vuoksi heikentynyt. Myös terveydentilaltaan ns. normaalit henkilöt huomaavat
yleensä välittömästi tämän vaikutuksen. Kyseessä on paitsi ravinteiden parempi
imeytyminen suolistossa, myös kehoon kerääntyneiden myrkkyjen
(aineenvaihdunnasta, ympäristöstä ja lääkityksestä tulevat myrkyt) poistuminen
(detoksikaatio) tuoreravinnon vaikutuksesta.
Tuoreravinnon ekologisuuden
lisäpisteitä
Voimakkaiden terveysvaikutustensa
lisäksi kasvipohjaisella tuoreravinnolla on lihaa sisältävään ruokaan ja
tavanomaiseen kasvisruokaankin nähden seuraavia etuja energiaresurssikulutuksen
kannalta: Pitkälle käsiteltyjen, kuumennettujen ruokien syöjiin nähden
tuoreravinnon nauttijat käyttävät moninkertaisesti vähemmän energiaa. Ensinnä
tulee se seikka, että heidän ruokansa valmistamiseen kuluu vähän jos ei juuri
lainkaan energiaa. Toiseksi heidän elimistönsä toimii energiatehokkaasti
yhteistyössä luonnon omien apukeinojen, ravintoon luonnostaan sisältyvien
entsyymien, kanssa. Kolmanneksi tuoreravinnon tiivis kivennäisaine- ja
vitamiinisisältö tyydyttää tehokkaasti näläntunteen, jolloin ruokaa tarvitsee
valmistaa vähemmän päivässä.
Sitten on muita epäsuoria
vaikutuksia, kuten se seikka, että tuoreravinnon nauttijoiden ekologinen
tietoisuus lisääntyy, kun yhteys ravinnontuotantoon on selvästi heidän kokemuspiirissään
(oman puutarhan tuotteet, suoraan viljelijältä ostettu ruoka). Lisäksi
tuoreravinnon nauttijat sairastelevat vähän ja ovat myös henkisesti hyvin
tasapainoisia, mikä on yhteydessä heidän luonnonläheisyyteensä sekä heidän ruokavalionsa
erityispiirteisiin. Siten tuoreravinnon osuuden lisääminen päivittäisessä
ruokavaliossa merkitsee huomattavaa maailmanlaajuista ekologista potentiaalia.
Kirjallisuutta ja websivuja:
Galina Shatalova 2002: Wir fressen uns zu Tode, Goldmann
Galina Shatalova 2006: Heilkräftige Ernährung, Goldmann
Charlotte Gerson & Morton Walker, 2006: The
Gerson Therapy, Kensington Publishing Corp.
Fred Bisci 2009: Your Healthy Journey Book
Gabriel Cousens 2013: There is a Cure for
Diabetes, North Atlantic Books
www.ktl.fi , (Kansanterveyslehti
2004 / 5-6)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti