maanantai 19. maaliskuuta 2018

Kirje luonnosuojelijoille asuessani Mattelmäessä Kaarinasa v. 2003



Tekipä mieleni liittää tämäkin tiedosto blogiin, kun minusta siinä on edelleen hyvin ajankohtaista asiaa. Se kertoo, mitä oli Kaarinassakin vielä 15 vuotta sitten. (Onko siitä tosiaan jo niin pitkä aika!)

Kirjeessä on päiväys: Kaarina 18.04.03

Hei hyvät luonnonsuojelijat

Asun Kaarinassa täällä Mattelmäen kartanon kupeessa. Kaarina on todella suurenmoinen paikka asustella nimenomaan luontonsa puolesta! Tässä meidänkin ympäristössä on sellaisia mukavia juttuja kuin tuo Mattelmäen pöheikkö. Lapsille se on paratiisi. Siellä vanhojen kivijalkojen seassa vilisee sisiliskoja. Erilaisia villiintyneitä ja villejä kukkia, marjapensaita ja hedelmäpuita kasvaa yhtenä viidakkona. Siellä on myös paljon nokkosia, jotka tarjoavat ravintoa nokkos- ja neitoperhosen toukille. Niinpä meidän muutoin steriilin rivitalonurmikkomme yllä lepattelee noita ihastuttavia kesävieraita, joita meillä ei ilman tuota pöheikköä ja sen rikkaruohoja olisi.

Kesällä 2001 silmäni iloitsivat neitoperhosten runsaudesta läheisellä pellolla olevissa pelto-ohdakkeissa. Kaiken kesää myös nokkosperhoset lentelivät talomme ympärillä. Poikani ja hänen kaverinsa kantoivat nähtäväkseni mitä merkillisimpiä toukkia, yksi niistä taisi olla peräti ritariperhosen toukka.

Talvella läheiselle pellolle rakennettiin. Jossain vaiheessa sitten kesällä 2002 oli Kaarinassakin päässyt iskemään sellainen ”siistimiskohtaus”. Kauhukseni katselin, kuinka ne vähät ohdakekasvustot, jotka rakentamisesta olivat jäljellä, jyrättiin pois. Pari hassua kasviyksilöä jäi pystyyn. Tästä kaikestako, vai mistä sitten johtuikin, perhosia ei enää kesällä 2002 ollut yhtä paljon kuin edellisenä kesänä.

Jotkut naapurini taisivat katsella karsaasti pelto-ohdakkeita, joiden annoin rehottaa rivitaloni etupihalla. Tulipa jossain vaiheessa kaikille asukkaille osoitetussa kirjeessäkin muun ohessa vihjaus pihan siistimisestä ja siitä, kuinka tärkeää se olisi kaikkienkin viihtyisyyden kannalta.

Kesällä 2002 lohtunani olivat kuitenkin Parkinmäen luonnonsuojelualueen kyljessä oleva, kamomillaa rehottava pelto ja Kuusistonsalmen rantaan vievä, samaisen luonnonsuojelualueen reunaa seuraava polku. Jälkimmäinen oli keskellä aivan mahtavaa ohdake- ja keltanokasvustoa. Kasvit olivat niin voimakkaita, että melkein tarvitsi jonkinlaisen viidakkoveitsen siitä läpi pääsemiseksi. Toivoin kaiken aikaa, ettei sitä nyt ainakaan parhaimpana kukinta-aikana ”parturoitaisi”. No, ”parturoitiinhan” se, mutta myöhemmin onneksi tosiaan. Perhosia ei kyllä tässäkään kukkarunsaudessa näkynyt yhtä paljon kuin edellisvuonna. Saattaahan syynä olla luonnollinen kannanvaihtelu.

Jos nyt kysyisin noilta rakkailta, ohdakkeita karsastelevilta naapureiltani, mitä he tykkäävät siileistä ja perhosista tai esim. västäräkeistä ja kivitaskuista puutarhassaan, he todennäköisesti vastaisivat, että joo ihastuttavaa! Miksei siis ohdakkeita, nokkosia ja keltanoita, joissa siili voi piileskellä ja perhoset ja niiden toukat saada ravintoa, joissa tilaa muillekin hyönteisille, lintujen ravinnolle.

Nyt kun keväinen aurinko paistaa iloisesti, nämä perhoset palaavat mieleeni. Onko mitenkään mahdollista säästää joitain ohdakepeltoja ja nokkospöheikköjä perhosten ravinnoksi vai onko Kaarinassakin tendenssi ”steriilimpään” suuntaan näissä ruohikkoasioissa?

Kun leikkasin ruohoa ruohonleikkuukoneella (jota hommaa inhoan sydämeni pohjasta, mutta joka täytyy enemmistön toivomuksesta tehdä), jätin kokeeksi keskelle nurmikkoaluetta muutaman apila-, leinikki- ja kamomillasaarekkeen. Se näytti todella mukavalta, ainakin minusta, ja tulihan sillä tavoin pelastetuksi hiukan heinäsirkkoja ja muita ”mönkijöitä” ja ”ötököitä” sekä niiden ravintoa. Olen myös kuullut, että ns. rikkaruohoista saadaan kauniita puutarhakukkia, jos niitä lannoitetaan. Tässä suhteessa olisi varmaan sellaisella permakulttuurin kaltaisella maisemanhoidolla antinsa kaupunkien viheralueiden suunnittelussa.

En halua tehdä näistä asioista mitään ”politiikkaa”, vaan haluaisin omalta osaltani hiljaisesti saada ne ihmisten tietoisuuteen, jotta he ymmärtäisivät tällaisia asioita ja kuinka juuri ne ovat ”tärkeitä kaikkienkin (perhoset yms. mukaan luettuna) viihtyisyydelle” ja enemmällekin: kaikkien hyvinvoinnille. Arvelin, että Kaarinan Luonnonsuojeluyhdistyksen väki voisi olla kiinnostunut tällaisten ajatusten eteenpäin viemisestä.

Kevätterveisin

Taina Leu, FM biologi
  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti